středa 10. února 2016

Proč nechcete být fotografem

Od té doby co jsem začla fotit a zajímat se o fotografii a to jak fotit správně čím dál víc zjišťuji jaké nevýhody to přináší.
Například vyfocení profilové fotky (nebo alespoň fotky za kterou se nebudete stydět) se stává celkem obtížným úkolem. Když už si tedy sami nastavíte foťák a poprosíte kamaráda aby byl váš živý stativ a dálková spoušť v jednom, většinou ho to omrzí po 5., 10. a maximálně 15. pokusu, kdy se vám stále něco nepozdává a tak jsem se rozhodla na to všechno vykašlat a když mě chytne fotící nálada vezmu stativ a spoušť a vypadnu ven sama.
Přiznám se, že to není úplně nejlepší řešení, ostření a načasování je hotové peklo, ale výsledek je předně podle mých představ, pokusů máte kolik chcete a času také neomezeně. A tak jsem se stala autoportrétním amatérským fotografem a moc mě to baví. 
Jediné úskalí pro mě představují lidé. Jsem stydlín a tak když fotím a náhodou jde člověk okolo raději to zabalím a dělám jakože nic :D. Snažím se chodit na místa mimo město, do přírody, ale i tak se tam nějaký zbloudilec občas najde. 
Nikdy jsem nebyla příliš velký fanda módních selfíček, ale tohle je prostě úplně něco jiného. Stát modelem sám sobě, vyjadřovat emoce v úžasných pixelech.
Vím, že jsem teprve na začátku, tedy že se určitě ještě můžu zlepšit a právě to mě motivuje. Chci být ve věcech co mě baví dobrá! Možná mě k autoportrétní fotografii přivedlo i to, že se sama sobě nelíbím, nerada ukazuji tvář a nerada se na fotkách směju a to je většinou to co po vás okolí chce. Falešný úsměv od ucha k uchu a obličej tak aby byl co nejvíc vidět, ale podle mě by fotka měla mít nějaký smysl.
Na závěr by se asi hodilo poznamenat čím fotím. Tak tedy nejčastěji Nikon D3200 + Nikkor 40mm 2.8 :)

6 komentářů:

  1. Hezký článek. Každý koníček sebou nese svoje pro a proti. Já jsem s eo focení nikdy nezajímala, dokud jsem nezačala blogovat. Teď už mi najednou náš automat nestačí a poohlížím se po něčem pořádném, at mají fotky grády. Věci, které mě baví, chci také dělat co nejlépe. Jsem takový samouk :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vlastně na focení také přivedl můj první blog, ten jsem začla psát před 5ti lety a před třemi dostala k patnáctinám zrcadlovku. :)

      Vymazat
  2. Já teda žádnou extra techniku nemám. Plánuji si koupit fo´ták ale rozhodně ne žádnou obrovskou zrcadlovku, spíš něco menšího. Taky mě nebaví furt někoho otravovat a nejlépe se fotím sama. Co se studu týče ten já mám taky a nechápu lidi kteří třeba točí vlogy někde na ulici a mluví u toho sám se sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zrcadlovku ráda, byl to nejlepší dárek co jsem kdy dostala a jsem za ní rodičům moc vděčná. :3
      Nevěřila bych, že jeden přístroj může být tak užitečný a přinést tolik radosti, ale chápu, že občas je i takový obrovský přístroj na obtíž.. :) Já ji třeba taky netahám všude. Např. na koncerty, nebo výlety s rodinou mi bohatě stačí foťák na mobilu :).

      Vymazat
  3. Máš krásný fotky, já mám stejný problém, ale k samospoušti jsem se ještě nedostala, jsem celkem líná. Navíc fotím zásadně na manuál a nedokážu si představit, jak dlouho bych musela nastavovat všechny parametry. :D :) Já jednou za uherák poprosím mojí kamarádku a po hodině snažení mám pár dobrých fotek. :D

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já se i před kamarádkou, která je ochotna hodinu fotit, docela stydím :/ :D...
      Já zase fotím zásadně na manuál, přišla jsem na to, že mi to ušetří spoustu nervů u PhotoShopu :D...
      Děkuji za pochvala, vážím si ji.

      Vymazat